Тикви – запазване в прясно състояние


Най-разпространените у нас тикви с нежна и вкусна месеста част и тънка кора, пригодни за храна на хората, са белите едроплодни тикви, известни под наименованието Кестенки. Те се запазват по-трудно, защото кората им лесно се наранява, а от най-малкото нараняване или натъртване плодът започва да загива. Добре съхранени, те траят до края на януари.

По-трайни са Мускатните тикви, на които кората е по-плътна и покрита с восъчен налеп, предпазващ ги от изсушаване и проникване на зараза отвън. Те са дълги, прищипнати в средата, поради което са известни под наименованието Цигулки. Месестата част на тези тикви е много вкусна и ароматна. Най-трайни са жълтите тикви с дебела твърда кора, наричани Турски тикви. Те се запазват до пролетта като се пазят само от измръзване. Тяхната месеста част обаче е груба и влакнеста и вкусовите им качества са по-ниски от тези на първите два вида.

За съхраняване се избират добре узрели тикви със запазени дръжки и без наранявания и драскотини по кората. Кората на едроплодните бели тикви при зрелост се покрива с мрежа от коркови образования, а дръжките са дълги и вдървесинени. Плодовете със сивозелена лъскава кора и с къси, свити и изсъхнали дръжки са недозрели, зелени.

Прибирането на тиквите трябва да става след падането на първата слана, която попарва и изгаря листата им. Ако плодовете се оставят до по-късно на нивата, по тях, особено при белите едроплодни тикви, се образуват тъмни петна, от които започва развалянето на плода.

Обраните тикви се прибират в помещения, където ще са предпазени от измръзване – мазета, тавани и др. Най-благоприятни за съхраняване на тиквите са температури от 1 до 14 градуса и относителна влажност на въздуха 70%.

Тиквите не понасят ниските температури – бързо се развалят.

Съхранените тикви трябва да се преглеждат от време на време и при най-малките признаци на разваляне, което започва обикновено от една точка, да се отстраняват и използуват за бърза консумация.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s