Шоколадов сладкиш


Продукти:

150 грама брашно

1 чаена чаша захар

100 грама масло

1 яйце

200 грама шоколад

1 супена лъжица какао

1 чаена лъжичка сода

1 кафяна чаша прясно мляко

1/2 кафяна чаша кисело мляко

100 мл сладкарска сметана

100 гр орехи за украса

Приготвяне:

Жълтъка се отделя от белтъка. В голяма купа се смесват захарта с белтъка и с помощта на миксер се разбиват до получаването на пухкава смес. След това се прибавят маслото (50 грама) и жълтъка, разбърква се много добре. В отделен съд се разбъркват киселото и прясното мляко, към тях се прибавя 50 грама от шоколада (предварително настърган, за да може по-лесно да се разтвори). Шоколадовата смес се прибавя към пухкавата смес и се разбъркват много добре. Накрая се добавят предварително смесените и пресяти брашно, сода и какао. Всичко се разбива с миксер до получаването на кексово тесто.

Изсипва се в предварително намаслена и набрашнена тавичка и се пече в предварително загрята на 200 градуса фирна около 50 минути.

През това време се приготвя глазурата от останалия шоколад, 50 гр масло и 4-5 супени лужици прясно мляко. Щом сладкишът се изпече се залива с глазурата.

Течната сладкарска сметана се изсипва в дълбок съд (за да не изпръска кухнята) и се разбива с миксер на средна степен.

Сметаната е готова, когато след като отдръпнете миксера, консистенцията в купата не се разлива, а прилича на пухкав сняг. С помощта на шприц, напълнен с пухкава смес сладкишът се украсява по ваш вкус. Украсява се и със смлените орехи.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s