Традиционно шкембе чорба


Продукти:

1 кг прясно свинско /телешко/ шкембе

1 л прясно мляко

2 с.л. масло

сол на вкус

1 с.л. брашно

За запръжката:

1-2 с.л. червен пипер

1-2 с.л. олио

За гарнирането:

2-3 скилидки чесън

100 мл оцет

лют челвен пипер на вкус

Реклами

Начин на приготвяне:

Измийте старателно шкембето и го сложете да се вари 40-50 минути в тенджера под налягане.

Извадете го, охладете го и отделете мазнината.

Нарежете шкембето на малки парченца и ги пуснете да се варят в прясното мляко около 10 минути с 500 мл от бульона.

Поръсете със сол на вкус и оставете да къкри.

Докато чорбата къкри на котлона, загрейте олиото в отделен съд и в него запържете червения пипер.

Сипете получената запръжка в чорбата.

В отделен съд размийте брашното с няколко лъжици от готовата чорба.

След което при непрекъснато бъркане прибавете сместа на тънка струйка към чорбата.

Оставете я на слаб огън около 5 мин, за да се сгъсти.

Отделно накълцайте чесъна, сипете оцета, хубаво разбъркайте и поръсете с лютивия червен пипер.

Поръсете порциите или поднесете отделно.

Реклами

Кулинарно правило!

Шкембето трябва да се измие старателно, най-добре е под течеща вода да го чистите с върха на ножа. След това го оставете накиснато във вода за 1 час или още по-добре 2-3 часа в смес на вода и оцет.

В началото на варенето не слагайте сол, прибавете я 10 минути преди да свалите тенджерата от котлона. За застройката предварително препечете леко брашното – вкусът става неповторим.

Приятен апетит!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s